Novi Sad
02.02.2012.
07:56 > 07:57
Prema podacima Instituta za onkologiju Vojvodine, u pokrajini godišnje od raka grlića materice oboli oko 330 žena, a čak polovina od toga broja umre.
  • Glas razuma

    02.02.2012 23:13
    za Anonimusicu
    Nisam miljenik NATO pakta, naprotiv, pacifista sam, već samo reagujem na to kako patriote bestidno koriste bol i patnju žrtvi kancera kako bi širili svoju političku propagandu.

    Bombe sa osiromašenim uranijumom jednostavno ne postoje, jer bi bilo besmisleno praviti ih od osiromašenog uranijuma umesto od metala na bazi gvožđa, pa samim tim nisu ni mogle biti korišćene 1999. po Srbiji. Pritom patriotska Srbija upire prst na te nepostojeće bombe čim se pomene broj slučajva raka.

    To je identično logici kao kada bi krivili vanzemaljce ili gremline za ono što je posledica neprosvećenosti i neinformisanosti stanovništva u Srbiji o zdravlju tj. SPB, u Srbiji u kojoj je podsetiću zvanično 50% funkcionalno nepismenih i ko zna koliko još polupismenih.

    Ako imamo državu koja je rekorder po broju abortusa sa nekoliko stotina hiljada godišnje, to ukazuje da se ne kondomi masovno ne koriste. Čim se ne kondomi masovno ne koriste, to takođe znači da postoji i epidemija seksualno prenosivih bolesti, među njima i HPV koji je izazivač raka grlića materice.

    Najlakše je kriviti druge, posebno kada treba prikriti krivicu vlasti i crkve za stanje u društvu.
  • 02.02.2012 22:07
    Tacno je ima i onih zena koje ne vode racuna o svom zdravlju, ali isto je tacno da je drzava apsolutni krivac za takvo stanj
    a pogotovo sada sa novim uredbama,ada je bolesnik u ptanu i to o;

    broju dozvljenih labor.pregleda
    o odlasku kod specijalista-doktora
    dozvoljenom godisnjm prepisivanju lekova, sve sto je preko dozvoljeng broja pacijnt sam mora da placa

    a za peventivne preglede
    NE SME SE NI PITATI lekara opste prakse da da uput kod bilo kojeg specialiste

    samo toliko o nemarnosti gradjana za svoje zdravlje


    a genijalna im je i uredba-od srane vlasti, da prijavljeni na Biro rada ne moze da se leci, jer

    ZAKONSKI NE MOZE DA DOBIJE KNJIZICU
    jer ne radi i ne placa doprinos za zdravstveno osiguranje

    i opet je tu drzava umesala svoje prste i vodi brigu o zdravlju svojih gradjan
  • Sladjana

    02.02.2012 14:14
    Mozda bi zene i isle kod ginekologa da se moze otici normalno kod njih. Iz kol centra su me zvali na pregled tek posle 4 meseca - za redovan pregled, a posto mi je trebao i ultrazvuk dojke, stavili me na spisak (prvo me nakrpili sto to uopste trazim jer nemam prava na taj pregled nego tek posle 45. na mamografiju). Na ultrazvuk otisla opet posle 4 meseca.

  • Scotch Bonnet

    02.02.2012 13:04
    @Glas Razuma
    Svaka cast na komentaru! Uze mi rec iz usta.
  • 02.02.2012 12:10
    za glas Glas razuma
    Ovo sto sam ja napisala je bio citat sto bi video da si lepo procitao, nisu moje reci nego od doticne gospodje. Dalje odnosi se na kancer uopste a ne samo na rak grlica materice.
    Trece ja sam sahranila majku pre tri meseca koja je preminula od raka mokracne besike a redovno je isla kod lekara pa i kod ginekologa. A sada sto nasi lekari ne razlikuju tumor i kamen na UZ pa ni cistoskopijom (mozes da izguglas da vidis koja je to vrsta pregleda) to njima na dusu, a da da slucajno ne zaboram da neki uvidevsi svoju gresku PRETE bolesnoj zeni. More pregleda, kontrola, zakazivanja, cekanja itd. Ona bi sada bila tu da su neke stvari drugacije. A da je posredi epidemija videla sam posto sam na svoju veliku zalost cesto bila u dnevnoj bolnici insituta gde se prima hemoterapija. Tako da druze razumem ja da ti stitis svoje miljnike medju politicarima. Ja se samo zalazem za zdravlje, za ozbiljniji pristup problemu. Sve najbolje i zelim ti da nikada nikome svom ne budes morao da dajes vodu na spric i menjas pelene za odrase.
  • 02.02.2012 12:04
    Slazem se sa Glasom razuma! Moj prvi ginekolog na studenstkoj poliklinici bio je upravo dr Mandic pomenuti u tekstu, koji mi je objasnio dobro znacaj papa test, kao i sve sto me je interesovalo u to vreme. Nazalost, mi i dalje zivimo u jako partrijarhalom svetu, gde je ici kod ginekologa sramota, a vecina devojaka nema srece ili novca da dobije pravi savet na vreme. Ono sto bi moglo je naravno obrazovanje, jer bi time zene stekle samopouzdanje i znale sta moraju da urade da bi se spasle. Ovako, cesto ih neko moze isterati iz ordinacije, jer su dosle SAMO preventive radi.
  • 02.02.2012 11:49
    mozda
    Verovatno je to i istina sto prica doktor ali ko kaznjava lekarske greske....Pa zbog toga i korupcije se najvise i umire....Politika napolje iz zdravstva....
  • glas razuma

    02.02.2012 10:46
    Žene u Srbiji oboljevaju zbog toga što ne postoji kultura redovnih pregleda kod ginekologa (u nekim državama EU je obavezan pregled jednom godišnje). Većina ih ode tek kada oseti neke probleme ili kada mora zbog trudnoće.

    Promiskuitet je velik, neprosvećenost o seksualno prenosivim bolestima velika, veruje se i dalje u babske priče, predanja i uradi sam recepte, ne koriste kondomi, i živi kao da je 19. vek i ignoriše se činjenica da je uzročnik raka grlića materice HPV a ne NATO.

    Molim Bokija i druge kojih će 100% biti među komEntarima, da već prestanu sa kafanskim izmišljotinama o bombama sa osiromašenim uranijumom.

    Ne postoje bombe sa osiromašenim uranijumom, već samo neeksplozivna zrna za Gatling top kalibra 30mm na avionima A10 koji su dejstvovali po tenkovima na Kosovu. Opasno jeste - za one koji su bili u blizini dejstva i po stanovnike Kosova. Za žene u Srbiji potpuno bezopasno.

    Sem toga, takvu istu municiju je proizvodila i domaća namenska industrija. Černobil ne pominjete jer je Rusko čedo iako nas je urnisao kao i pola Evrope, ali zato topovska zrna veličine jajeta kojih ima samo na Kosovu ste preimenovali u radioaktivne bombe da bi imali čime pljuvati po NATO i EU.
  • Boki

    02.02.2012 09:09
    Tek ce da se vide razmere epidemije
    Пре пар недеља гост код Оље Бећковић била је хрватска списатељица Ведрана Рудан, која је на крају емисије, на питање шта је њен најјачи утисак а није на листи (занимљиво, није на листи), одговорила:

    „Pa moj utisak je to što se u Srbiji, koliko čujem, vidim i čitam, uopće ne priča o tome koliko umire godišnje Srba od raka nakon bombardiranja Srbije i Kosova, osiromašenim uranom od strane Amerikanaca. Postoje kod vas istraživanja, to su učinili beogradski veterinari da, od kad ste bombardirani, umire 7 puta više pasa nego prije rata. Dakle, u Srbiji postoji podatak koliko umire pasa više nego prije rata, ali ne postoji podatak koliko od raka umire Srba više nego prije rata, iako umirete u zastrašujućim brojkama...

    ovo je samo deo citata
    pa ljudi sta da vam kazem......ziveli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna